APA - ce trebuie sa stim despre apa

Ce este apa?

apa

Apa este cea mai raspandita substanta de pe planeta noastra si are formula chimica H2O si este singura substanta care se poate intalni in toate cele trei stari de agregare:solida, lichida si gazoasa.

In natura exista mai malte feluri de apa: apa de ghetar,apa de izvor de munte,apa de izvoare subterane,apa de robinet filtrata,iar in laborator s-au creat ape speciala(apa Pi,apa grea, apa vie, apa distilata) . Dintre toate acestea cea mai importanta pentru om este apa pe care o consuma el,pentru ca de cantitatea si de calitatea ei depind sanatatea, viata si longevitatea lui.

Importanta apei in lumea vie

Apa este necesara pentru fiecare functie a corpului omenesc si trebuie consumata zilnic pentru a fi sanatosi.

Continutul de apa din corpul omenesc este de aproximativ 70% :

• sangele - 83%

• muschi - 75%

• creier -83%

• plamani - 86%

• rinichi - 83%

• ochi - 95%

Apa este necesara pentru digestie, absorbtia nutrientilor, circulatie, lubrefiere si eliminare. Apa este un agent de spalare si curatare pentru organism. Ea usureaza transportul toxinelor de la celule si tesuturi si in final eliminarea lor prin rinichi si transpiratie. Ca o componenta majora a plasmei din sange, apa este necesara in transportul nutrientilor catre fiecare celula din corp. Daca organismul este deshidratat, apa va fi luata de la organele mai putin vitale si transportata catre zonele critice cum ar fi sistemul cardiovascular, sistemul nervos si sistemul muscular. Consumul unei cantitati insuficiente de apa va duce in timp la deshidratare cronica afectand pH-ul corpului si cauzand grave probleme de sanatate.

Cata apa ar trebui sa bem?

Consumand suficienta apa in fiecare zi nu este numai esential pentru viata, este de asemenea o cerinta pentru mentinerea unei sanatati optime. Cand socotim cantitatea de apa necesara consumului zilnic nu trebuie sa includem lichide cum ar fi: cafea, ceai, sucuri, alcool, supe, apa carbogazoasa. Aceste lichide in ultima instanta deshidrateaza corpul si cauzeaza o pierdere a rezervelor de apa ale corpului. Cantitatea de apa pe care fiecare persoana ar trebui sa o consume depinde de greutatea corpului, clima, activitate, regim alimentar si starea de sanatate. O regula buna este sa bem 2 - 2,5 litri pe zi. Conform recomandarilor d-nei dr. Sue Pollock, PGD.Nutr. D.Ay.M ar trebui sa consumam 1 litru de apa pentru fiecare 25 kg. greutate corporala, cantitate ce se dubleaza in cazuri de imbolnaviri. Este sanatos sa ne incepem ziua consumand un pahar de apa care sa spele tractul digestiv si sa ne rehidrateze corpul dupa odihna de noapte.