Ionizatorul de apa?
Ce este un ionizator de apa?
Ionizatorul de apa este un dispozitiv electronic cu ajutorul caruia obtinem apa alcalina ionizata prin procesul de electroliza.
Apa alcalina ionizata este o apa sanatoasa. Este bogata in molecule de oxigen cu un electron in plus cunoscut si sub denumirea de ioni hidroxilici. Odata ce ionul hidroxilic elibereaza electronul care este in plus catre radicalii liberi ( molecule de oxigen care au un electron in minus ), veti beneficia de o oxigenare mai mare.
Apa alcalina ionizata contine numai cinci din cele sase molecule ale apei per buchet in loc de treisprezece cat are apa obisnuita. Structura moleculara este in forma hexagonala, forma similara cu cea a AND-ului nostru. Aceasta compatibilitate promoveaza sanatatea celuleleor si rezistenta la imbatranire. Aceasta apa “ redusa “ este mult mai hidratanta decat apa obisnuita si deasemenea un bun detoxifiant. Apa alcalina ionizata este foarte eficienta ca antioxidant.
Principiul de functionare
La baza principiului de functionare sta modificarea structurii apei la trecerea unui curent electric. In paralel are loc si gruparea ionilor de minerale in jurul electrozilor, fiecare potrivit incarcaturii electrice pe care o are. Mai pe scurt, principiul de functionare este acela al electrolizei apei.
Descrierea aparatului
Un ionizator este compus din:
1. Carcasa aparatului
-Majoritatea modelelor actuale au acelasi design specific.
-Carcasa din plastic alimentar pe care sunt pozitionate display-ul LCD, panoul de comanda pentru operare si racord superior flexibil, metalic
2.Unitatea de filtrare a apei
- O mare parte dintre aparate sunt prevazute cu un filtru intern de apa care este prevazut pentru a asigura o prefiltrare a apei la intrarea in aparat, in asa fel incat pentru optiunea "apa pura", apa sa iasa filtrata, pentru consum direct. In acelasi timp, filtrul intern are ca scop protejarea camerei de electroliza impotriva poluantilor solizi ( nisip, mal, rugina, suspensii coloidale, etc. )
- La interior sunt introduse in straturi succesive, medii de filtrare ( carbune activ, nisip quartos, carbune cu ioni de Ag, fibre polipropilena, etc )
- Cartusul filtrant este consumabil, adica trebuie inlocuit periodic. Majoritatea aparatelor au posibilitatea de a contoriza perioada de viata a filtrului. Aceasta este strans legata de calitatea apei la intrarea in filtru. Este eronat sa prevezi o durata de viata in functie de un volum oarecare atunci cand nu cunosti continutul de poluanti din apa de la sursa.
- Unele modele vin fara filtru intern deoarece acesta, daca apa de la intrare este de proasta calitate, necesita a fi schimbat foarte des. In aceste cazuri este mult mai economic sa utilizati un filtru de apa extern care sa asigure la intrarea in aparat o apa filtrata si purificata. Acest fapt prelungeste durata de viata a aparatului si asigura si o calitate corespunzatoare apei furnizate.
- Este mult mai economica aceasta solutie. Atentie insa la sistemele de Osmoza Inversa care furnizeaza apa purificata inclusiv de mineralele continute. Electroliza nu poate avea loc in parametrii optimi decat in prezenta ionilor de minerale care asigura conductivitatea apei si contribuie la alcalinizarea sau acidificarea apei.
O apa saracita de aceste elemente nu va deveni alcalina sau acida, la parametrii la care este setat aparatul. De preferat este utilizarea unor filtre care sa asigure prefiltrarea (polipropilena+carbune granular activ+carbune masiv extrudat) O solutie optima o reprezinta filtrele cu membrana UF ( ultrafiltrare ) care lasa sa treaca mineralele prin etapa de ultrafiltrare dar opresc marea majoritate a poluantilor coloidali, bacteriile si virusurile.
3. Camera de electroliza
Camera de electroliza – este o incinta din material plastic, inchisa ermetic, compusa din doua parti asamblate impreuna prin suruburi. In interiorul camerei de electroliza se gasesc electrozii ( anodul si catodul ) prin intremediul carora curentul electic ia contact direct cu apa. Materialul din care sunt alcatuiti este titanul acoperit la suprafata cu nanoelemente de platina, pentru a impiedica fenomenul de coroziune al acestora.
- Numarul de electrozi este de la 3 la 7, variind in functie de producator si scopul urmarit. Un numar crescut de electrozi asigura un debit mai mare de apa alcalina deoarece suprafata totala de contact sete mai mare. La modelele cu numar mai mic de electrozi, debitul este de 1 -2 litri/minut.
4. Microprocesor
Partea cea mai importanta, “creierul” aparatului. La acest capitol sunt multe de spus, fiecare peroducator are schema sa proprie de alcatuire si functionare. General, caracteristic este faptul ca de aici pornesc comenzile in ceea ce priveste cantitatea de curent utilizata pentru producerea unui anumit pH, programarea autospalarii, contorizarea debitului de apa, afisarea functiunilor aparatului, afisarea valorilor ORP si pH, etc.
5. Panou de comanda
La fel ca si la microprocesor, panourile de comanda difera de la model la model, de la producator la producator.
-Fie ca sunt cu senzori tactili sau touch screen, panourile de comanda ofera posibilitatea setarii unei anumite valori a pH-ului alcalin pentru producere ( 3-5 valori ) de regula vizualizat prin pictograme ( ceai, gatit, baut, etc ), pH acid ( 2-3 ) valori, precum si operarea aparatului fara electroliza, adica furnizarea apei asa cum a intrat in aparat.
-Ultimele modele aparute pe piata au detasat panoul de comanda de aparatul propriuzis, care se afla sub chiuveta iar panoul de comenzi este amplasat pe robinetul de iesire al apei, amplasat pe chiuveta.
6.Display pentru vizualizarea parametrilor de functionare
-La fel ca si la panourile de comanda, displayurile LCD ale aparatelor vizualizeaza functiile acestora intr-o mare diversitate de moduri, culori si forme. De la cele mai simple,
care afiseaza doar contoarul de apa, pana la cele mai complexe care afiseaza functiile ce opereaza pt fiecare comanda, valoarea pH-ului apei furnizate, valoarea ORP, temperatura, debit, stadiul de viata al filtrului, etc.
-Cele mai importante informatii furnizate sunt tipul de apa care se furnizeaza in momentul respectiv, durata de viata a filtrului intern, debitul de apa furnizat. Optional, valorile pH si ORP, cu toate ca acestea sunt presetate ca functii pe panoul de comanda. De regula, screenul isi schimba culoarea in functie de pH-ul apei furnizate. Pentru furnizarea de apa acida se emit sunete de avertizare. Unele modele, in afara de avertizarile sonore standard mai dispun si de informare vocala.
7. Racorduri la reteaua de apa, canalizare si iesirea apei din aparat.
- Ionizatorul de apa se racordeaza la reteaua de apa din locuinta. Toate modelele sunt insotite de accesoriile necesare racordarii.
- In principal sistemele trebuiesc racordate la reteaua de apa ( printr-un furtun de culoare alba, la reteaua de scurgere printr-un furtun de culoare gri.
- Electroliza se produce cu furnizare de apa alcalina si acida, concomitent. Apa dorita este furnizata pe racordul metalic flexibil aflat la partea de sus a carcasei iar celalalt tip de apa produs este deversat la scurgerea chiuvetei.
Concluzii
La alegerea unui model din multitudinea de aparate de ionizare de pe piata, esentiale sunt urmatoarele;
-Aparatul sa produca apa alcalina la valorile presetate de fabricant;
-Aparatul sa evidentieze prin avertizari modul de functionare si tipul de apa furnizat.
-Apa care intra in aparat sa fie prefiltrata la o calitate optima atat consumului cat si realizarii electrolizei.
-Prin functiunile pe care le are, aparatul sa asigure cel putin 3 valori pentru pH-ul alcalin si una pentru pH-ul acid.
-Afisarea valorilor pH si ORP nu este neaparat necesara, atata timp cat aparatul functioneaza in parametri. In legatura cu afisarea acestor valori, trebuie tinut cont de faptul ca masurarea lor nu este un lucru foarte facil. pH-metrul se cere recalibrat adeseori ( ca si ORP-metrul) Valorile obtinute si afisate devin de multe ori relative, datorita faptului ca este necesara acea recalibrare a instrumentelor cat si a faptului ca electrozii speciali prin intermediul carora se efectueaza masuratorile se acopera treptat de particule de minerale fapt care duce la pierdera treptata a acuratetii masuratorilor. Este mai comoda si mai economica efectuarea de masuratori periodice cu aparatura externa.