Necesar zilnic de apa

Cata apa ar trebui sa bem?

Apa este esențială pentru o stare de sanatate buna, dar nevoia de apa variaza in functie de fiecare individ. Sfaturile noastre sunt menite sa va ajute sa beti suficiente lichide.

Cât de mult apa ar trebui sa bem in fiecare zi?

 Este o întrebare simplă insa răspunsul nu este la fel de usor de gasit. Studiile facute de-a lungul anilor dau recomandări diferite, dar în realitate, nevoia de apă depinde de mai mulți factori, inclusiv de sanatatea ta, de cat de activ esti sau de locul unde locuiesti.

Desi nu exista o singura formula valabila pentru toate lumea, cunoscandu-ti organizmul mai bine vei reusi sa estimezi corect volumul de fluide ce iti este necesar .

Beneficiile apei pentru sanatate

Apa este un compus chimic principal al organizmului și constituie aproximativ 60 la suta din greutatea corpului. Fiecare organ din corpul tau depinde de apă. De exemplu, cu ajutorul apei elimini  toxinele din organele vitale, apa  transporta substante nutritive catre celule, și oferă un mediu umed pentru ureche, nas  gât si tesuturi.

Lipsa de apă poate duce la deshidratare, o afectiune care apare atunci când nu aveți suficientă apă în corpul dumneavoastră pentru a-și îndeplini funcțiile normale. Chiar și o deshidratare usoara poate duce la scurgeri de  energie  și te va obosi.

În fiecare zi pierdem apă prin respirație, transpirație, urină și miscarile intestinale. Pentru ca corpul nostru să funcționeze corect, trebuie să ii furnizam necesarul de apa prin consumul de băuturi și alimente care contin apa.

Deci, cât de multa apa are nevoie sa bea un  adult de varsta medie, sănătos, ce  trăieste  într-un climat temperat ? Institutul de Medicina a stabilit că un aport adecvat (AI) pentru bărbați este de aproximativ de aproximativ 13 pahare (3 litri) de lichide pe zi. AI-ul pentru femei este de aproximativ 9 pahare  (2,2 litri) de lichide pe zi.

Cum ramane cu recomandarea de a bea 8 pahare pe zi?

Toata lumea a auzit sfatul, "Bea opt pahare de apă pe zi." Asta inseamna cam 1,9 litri, ceea ce nu este foarte diferit de la recomandarea Institutului de Medicina . Asadar, regula de 8 pahare de apa pe zi ramane populara datorita faptului ca e usor de tinut minte. Ceea ce trebuie noi sa retinem este sa bem 8 pahare de fluide pe zi, nu neaparat apa, deoarece toate fluidele conteaza.

Factorii care influenteaza necesarul de apa

Necesarul de apa al fiecarui organism poate fi modificat in functie de cat de activ esti, starea ta de sanatate, climatul in care traiesti , etc.

  • Sportul : daca faci sport sau esti antrenat in orice activitate ce presupune sa transpiri, trebuie sa bei o cantitate mai mare de apa pentru a compensa pierderea .
  • Climatul: umed sau foarte fierbinte, presupun un consum mai mare de lichide pentru a compensa pierderea datorata transpiratiei.
  • Bolile sau condițiile precare  de sănătate: când aveți febră, vărsături sau diaree, corpul  pierde lichide suplimentare. În aceste cazuri, ar trebui să beti mai multă apă. În unele cazuri, medicul poate recomanda solutii de rehidratare orala pentru a compensa lipsa acuta de fluide ce poate duce usor la deshidratare.
  •  Sarcina sau alaptarea: femei insarcinate sau care alapteaza necesita un aport crescut de fluide pentru a ramane hidratate.

Alte surse de apa in afara de apa de la robinet sau imbuteliata

Nu trebuie sa te gandesti numai la fluidele pe care le bei pentru a satisface nevoile organizmului. Ceea ce mananci, de asemenea, ofera o parte semnificativa din necesarul de fluide.

În medie, alimentele furnizează aproximativ 20 la suta din consumul total de apă. De exemplu, multe fructe si legume, cum ar fi pepenele verde și spanacul, au mai mult de 90 la suta din greutate lor apă.

In plus, băuturile cum ar fi laptele și sucul sunt compuse în mare parte din apă. Chiar și berea, vinul și băuturile cu  cofeina - cum ar fi cafeaua, ceaiul sau sucul - pot contribui, dar acestea nu ar trebui să reprezinte o parte mare din aportul total de lichide. Apa este în continuare cea mai buna optiune pentru că este fără calorii, ieftina și ușor accesibila.

Rămâi hidratat în condiții de siguranță

În general, dacă bei suficiente lichide, astfel încât rareori simți ca iti este sete și urina este incolora sau galben deschis - și bei  in jur de 1,5 litri sau mai mult pe zi, dacă ar fi să țineți evidența – inseamna ca aportul de lichide este, probabil, suficient.

In concluzie, urmariti-va corpul si semnele pe care acesta vi le transmite si Nu uitati sa va asigurati ca apa pe care o beti este o apa curata, ca sursa din care provine este sigura !

O sursa sigura de apa, pe care noi v-o recomandam este apa de la robinet , filtrate cu ajutorul unui filtru de apa. Mai multe detalii despre filtre de apa gasiti aici Filtre de apa AquaMunda